środa, 25 grudnia 2013

Grudniowe święta


Grudniowe święta, to choinka, kolędy, rodzinne spotkania, dużo śmiechu, radości... i Kevin sam w domu.
Boże Narodzenie to zapach piernika, makowce, małe kruche ciasteczka. A wszystko dlatego, żeby uczcić tradycję betlejemskiego żłóbka. W Boże Narodzenie świat chrześcijański się zatrzymuje zaraz po tym, jak w oszalałym tańcu wrze w długich przygotowaniach, do tych dwóch bajkowych dni. Dni z prezentami, życzeniami, uśmiechem. Czy te dni są w stanie w nas coś zmienić? Poprawić? Chyba nie, ale magia świąt niech trwa.

Wigilijne rogaliki 


50 dag mąki,
3-4 dag drożdży,
1 łyżka cukru do rozczynu,
1 szklanka mleka - podgrzać,
1 jajko i 1 żółtko,
60g masła stopić i wystudzić,
1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:
duża garść ugotowanych grzybów suszonych,
pół małej kapusty,
1 duża cebula,
olej lub masło do smażenia

Jajko do smarowania
 

 sposób przygotowania
Grzyby posiekać, kapustę poszatkować i lekko pogotować. Cebule pokroić w pół plasterki, na tłuszcz wrzucić cebule i odcedzoną kapustę, dusić na małym ogniu do miękkości, mieszać, na końcu dodać grzyby i poddusić, doprawić solą, pieprzem.

Ciasto: z drożdży, cukru, odrobiny mleka i mąki zrobić rozczyn,
Jak wyrośnie, wlać do mąki, dodać resztę składników i wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Wałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać kwadraty o boku 10 cm, na każdy kłaść łyżeczkę nadzienie na róg, zwijać, dociskając boki, rożki skleić z przodu rogalika, miejsce łączenia dać pod spód, odstawić do wyrośnięcia, smarować rozmąconym jajkiem, piec około 25 min w 180 stopni. *


* przepis podany przez sd_silver

Kwaśnica z leśnymi grzybami - tylko w Wigilijny wieczór 



Najlepsza na świecie kwaśnica, którą przygotowuje na wigilijny wieczór moja mama.

 Sałatka jarzynowa 
 

 Każdy ma swoją ulubioną wersję sałatki. U mnie w domu - w święta funkcjonują dwie: jedna (mojej mamy) z jajkami gotowanymi na twardo, z proporcjami ściśle mierzonymi wg. starodawnej Kuchni Polskiej; druga wersja (wg teściowej) - bez jajek, z perłową fasolką (proporcje "na oko")

Piernik z piwem 


50 dag mąki
szklanka płynnego miodu [25 dag]
4 jaja
10 dag masła szklanka cukru
2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
łyżeczka mąki ziemniaczanej
po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
płaska łyżka przyprawy do pierników
garść siekanych orzechów

Masło utrzeć z jajkami i trzema łyżkami cukru za pomocą miksera na puszystą masę
Do tego dodawać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier, miód i piwo
Dokładnie wymieszać, dodać posiekane orzechy i oprószone mąką ziemniaczaną.

Przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Polać polewą, można przełożyć dżemem. 


Sernik z ciemnym ciastem 



4 łyżki kakao
2 1/3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki pr. do pieczenia
niepełna szkl. cukru
jajko
kostka masła
cukier waniliowy

Zagnieść ciasto włożyć do lodówki na 30 min 

 
1 kg zmielonego sera.
1 szkl cukru
cukier waniliowy
5 jajek
kostka masła (20 dkg)
po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg rodzynek 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z serem dodać masę żółtkową, ubite na pianę białka, obie mąki, proszek do pieczenia, rodzynki. Wymieszać

Połową ciasta wykleić formę (taką nie za średnią). Na to wyłożyć ser i resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (dlatego lepiej jak ciasto jest bardzo chłodne-przez co twardsze).
Piec ok. godz. w temp. ok 180 st.


Kruche ciasteczka 


50 dkg mąki
25 dkg masła
15 dkg cukru 

2 żółtka
Przygotować ciasto kruche. Po ochłodzeniu rozwałkować je na grubość ok. 1/3 cm i wykrawać foremkami. Uwaga! Wielokrotne zagniatanie ciasta, powoduje, że ciastka są zbyt twarde! Ciastka poukładać na blasze, posmarować wodą lub roztrzepanym białkiem. Można posypać zmieszanymi z cukrem posiekanymi orzechami, lub migdałami, albo samym grubym cukrem kryształem i piec ok. 15-20 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciastka można polukrować.


4 komentarze:

  1. ile pyszności na te święta:) muszę wypróbować kiedyś któryś przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  2. tej kwaśnicy z grzybami to bym spróbowała, bo w górach chyba ciężko o jarską kwaśnicę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kwaśnica to nie jest jarskie danie. Z wyjątkiem tej wigilijnej wersji - tylko wtedy nie gotuje się jej na wieprzowinie.

      Usuń
  3. Wigilijne rogaliki i sernik - coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń