Ciasta, ciastka i ciasteczka

  Muffiny mocno czekoladowe

4 jajka
3/4 szkl cukru
Ubić do białości

2 tabliczki czekolady gorzkiej + 1/2 margaryny palma
Rozpuścić 

Rozpuszczoną czekoladę z margaryną wlać do jajek z cukrem i do tego dodać szklankę mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

Do środka można dać samą czekoladę, albo gęsty budyń czekoladowy (w którym ja rozpuszczam dodatkowo tabliczkę czekolady)

Nakładać do foremek: część ciasta, część nadzienia, część ciasta :)

Na górze: bita śmietana z białą czekoladą (z dodatkiem żelatyny, ale to nie jest konieczne)



 

 Tłusty Czwartek 


Nie lubię pączków. Nawet w Tłusty Czwartek - nie lubię. Pewnie dlatego nie wychodzą mi - nie mam do nich serca. Nie przeszkadza to jednak w spędzeniu tłustoczwartowego popołudnia w kuchni. Wprawdzie wykończona jestem jak górnik po szychcie, ale co tam.... warto było. Na specjalne życzenie zrobiłam bajgle, wielką chałkę i oponki (oponki na własne życzenie). Rodzina się ucieszyła - godnie spędziliśmy tegoroczny Tłusty Czwartek.



 

Bajgle - drożdżowe buły z dziurą. Charakteryzują się tym, że przed pieczeniem są zaparzane we wrzątku.



Oponki

0,5 kg twarogu
0,5 kg mąki
15 dkg cukru
łyżeczka sody
łyżka spirytusu lub octu
cukier waniliowy
4 żółtka

Twaróg zemleć lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wycinać krążki, a w tych krążkach dziury (ciasto ze środka krążka można usmażyć - wychodzą mini pączki). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (np. olej+planta) 



Chałka 
Słodkie ciasto drożdżowe - można smarować masłem, powidłami, miodem... 

A teraz ... nie wstaję z kanapy przez najbliższe dwa tygodnie :)


 Rogaliczki


Antydepresyjne, antystresowe, najlepsze na świecie - rogaliki z powidłami.
Lubię robić rogaliki, powtarzające się czynności sprowadzają spokój. Zagniatanie-wałkowanie-wycinanie-nakładanie-zawijanie-odkładanie.... i znowu to samo i znowu i znowu. Mogłabym tak godzinami. A efekt? Uśmiechnięte małe pychotki.



Przepis z dawnej książki kucharskiej autorstwa Marii Dislowej "Jak Gotować"


Szarlotkowy sezon wciąż trwa


 3 1/3 szkl mąki
1 szkl cukru
20 dkg masła
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować jabłka.
Obrane jabłka smażyć ok. 20 minut

Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blachy (średniej wielkości). Można lekko podpiec.
Wyłożyć jabłka i na górę - drugą część ciasta. Można dowolnie ozdobić (np. zrobić z ciasta kratkę, albo posypać kruszonką)

Smacznego



2 komentarze: